FS Rozmarija má 15 rokov

25.01.2008 Prešov

2.2.2008 o 15,30 na SOU Stavebnom DFS a FS Rozmarija oslávi svoje 15. narodeniny premiérovým programom „ Chudobní ... s najcitlivejšou dušou na svete“.
S vierou a prianím, aby aj naďalej pretrvával záujem o našu prekrásnu ľudovú kultúru, ako zo strany detí tak aj divákov. A aby súbor Rozmarija sa rozvíjal ďalších, aspoň 15.rokov, aj s tými úžasnými ľuďmi, ktorí ho teraz obklopujú. A aby všetci anjeli stáli pri každom jeho kroku tak ako doteraz.
Tento program sa mohol realizovať aj vďaka finančnej pomoci Komunitnej nadácie v Prešove, MsÚ v Prešove a firme Pragochema z Prešova.
Večer na tom istom mieste pripravilo vedenie súboru 10. Benefičný večer, na ktorom bude hrať cimbalová muzika „Haladryja“/ čarodejnice / z Moravy, ktorá zahájila v Prešove oslavy 15.výročia minulého roku. Okrem Prešovčanov prídu sa na ples zabaviť do Prešova aj ľudia z Moravy, ktorí videli súbor vystupovať v Rožnove, a svojou účasťou chcú vyjadriť súboru Rozmarija poklonu za ich umenie.
Všteci členovia im zo srdca ďakujeme.

DFS a FS Rozmarija pracuje pri ABC centre voľného času v Prešove. Toto umelecké teleso pôsobí v Prešove 15 rokov, od roku 1992. V súčasnej dobe má 120 členov vo veku od 5 do 60 rokov, vďaka odbornému vedeniu
8-mich umelecko- pedagogických pracovníkov Ing. Petra Kopčíka, Mgr. Andrey Maľarovej, Paed. Dr. Janky Hudákovej, Marušky Kallovej, Štefana Kovalčika, Mgr. Martiny Petričkovej, a PaedDr. Tatiany Čekanovej, RnDr. Júliusa Humeňanského, ktorý sa folklóru venujú popri svojej profesionálnej práci.
Detská časť súboru sa učí, udržiava a prezentuje tanečný, hudobný, spevácky a zvykoslovný folklór východného Slovenska regiónu Šariš. Staršia, mládežnícka a dospelá časť súboru sa učí okrem nášho regiónu, aj región Zemplín, Abov a Zamagurie. Súbor sa prezentuje programom, ktorý je temperamentný, humorný, s istou mierou divadelného predstavenia, a s určitou mierou scénickej štylizácie, tak, aby ukázal nielen zvyky, ale aj pocity, postoje a dobré či zlé vlastnosti ľudu východného Slovenska. Je to umelecký aj filozofický zámer a cieľ tohoto súboru, za usmerňovania a riadenia umeleckej vedúcej súboru Dany Kovalčikovej, ktorá stojí pri súbore Rozmarija od jeho narodenia.
Mladí umelci sú doprevádzaný cimbálovou ľudovou hudbou, prevažne jemného ženského, inteligentného pohlavia, vysoko nadaných mladých ľudí, v tomto roku pracujúcich pod odborným vedením RNDr. Júliusa Humeňanského. Od roku 2002 má súbor aj svoju mužskú spevácku skupinu s írečitým názvom „UĽEJ“. A od minulého roku aj ženskú spevácku skupinu, ktorá sa skladá aj z bývalých členiek Prešovských folklórnych súborov.
Každý obraz zo života ľudu, v podaní členov súboru, je prezentovaný aj v originálnych krojoch, šitých podľa autentických vzorov, z konkrétnych dedín a z konkrétneho historického obdobia, ktorých má súbor v súčasnej dobe 9 druhov. Počas existencie súboru sa pripravilo 5 premiérových programov, s ktorými súbor reprezentoval od roku 1994 nielen naše mesto Prešov, ale aj Slovensko na 28-ich svetových festivaloch organizovaných pod záštitou UNESCO sekcie C. I. O. F. F. a I. O. V. , v 14-tich krajinách Európy a Ázie.
Prvá cesta viedla do nezabudnuteľného Švédska, a ďalej pokračovalo Nemecko, Poľsko, Taliansko, Maďarsko, Čechy, Rumunsko, Bulharsko, Litva, Grécko, Portugalsko, Turecko, Španielsko - Baskitsko a Rusko.
K svojim 15-tinám dostali členovia súboru toho roku darček v podobe účinkovania na 6-tich medzinárodných festivaloch. V júni účinkovali
v Bulharsku, 2-krát boli žiadaní do Čiech, 2-krát prijali pozvanie do Poľska a spomedzi 30-tich súborov z celého sveta boli vybratí do Ruska, kde sa mnoho naučili a veľa videli, a zažili množstvo neopakovateľných zážitkov.
Z každého festivalu, či hosťovania odchádzali Rozmarijčatá, ohodnocovaní odborníkmi aj divákmi, známkou vysokej umeleckej úrovni a kultivovaného správania.
Za najvýznamnejšiu účasť na folklórnom festivale na Slovensku považuje vedenie súboru účinkovanie na 1. ročníku detského medzinárodného festivalu v Bratislave, v roku 2000 vo Východnej a 2-krát na medzinárodnom festivale zahraničných Slovákov v Dulovciach.
Roku 2004 DSSk Rozmarija vydala svoj prvý detský hudobný CD a MC nosič pod názvom „Rozmarija ...jak še prekrašne rozvija“.
V roku 2006 mužská spevácka skupina „UĽEJ“ a ŽSSk Rozmarija nahrali svoj prvý CD nosič pod názvom „ Aľe preto špivam, bi še žaľu pozbul „.

umelecká vedúca DFS a FS Rozmarija
Mgr. Dana Kovalčiková
 

Vyberte región